Även om jag inte behandlat varje situation vid pokerbordet i detalj ( vilket är omöjligt) så är det viktigt att du anpassar din strategi efter just det förhållande som råder vid bordet och välja dina starthänder därefter. Jag påminner dig om att de starthänder som jag satte för olika positioner tidigare var satta för ett ganska normalt spel på nätet för fixed low limit hold’em och du bör antagligen inte göra några större ändringar på dessa. Det tål att sägas hur många gånger som helst: Spela hellre för tight än för loose när du är nybörjare och inte är van vid de situationer som kan uppstå.

Pokertermer som har med spelförhållanden att göra
Tight – betyder att en spelare väntar på bra händer innan han satsar och att han oftast väljer de starkaste starthänderna.

Loose (lös spelare ) – innebär att en spelare tillåter sig själv att spela fler händer än de som är statistiskt fördelaktiga. En alltför lös spelare kan spela varje hand som ges med den felaktiga motiveringen att vilka två kort som helst kan vinna och att korten innan floppen inte är speciellt viktiga. Det är sant att vilka två kort som helst kan vinna, men i långa loppet är det inte statistiskt fördelaktigt att spela på detta sätt. De starka händerna kommer att ta ut sin rätt av vinsterna, något man bör vara väl medveten om. Detta gäller i synnerhet vid low limit hold’em där många spelare ser floppen och där du nästan omöjligt kan bluffa dig till en vinst. Det skall tilläggas att det kan vara korrekt att spela löst ibland – men detta gäller i större utsträckning i No-limit Hold’em där inga stora höjningar gjorts före floppen samt i FL shorthanded (få motståndare) där du ofta vill spela löst och agressivt, för att ta några exempel.

Agressiv – Att en spelare är agressiv innebär att han satsar och höjer ofta.

Passive – En passiv spelare skapar inte mycket action vid bordet. Här ser du oftast bara en höjning om spelarens hand är riktigt stark.

…kombineras ihop till dessa spelartyper:
Loose Passive – Känd som “Calling station”. Spelar ofta vilka starthänder som helst och drar ofta dessutom kort efter floppen även om den inte styrkt denna spelares hand. Denna spelare ger inte bara bort sina pengar i långa loppet, utan är dessutom väldigt förutsägbar och därför den svagaste spelartypen. Eftersom han synar så pass ofta bör du inte försöka dig på att bluffa.

Loose Agressive – I likhet med spelartypen ovan så spelar även denna spelare ofta vilka starthänder som helst. Det stora problemet är dock att han ofta raisar och re-raisar ända tills river-kortet lagts vilket gör att det inte alls är lika lätt att ge sig i kast med honom. Det är svårt att avgöra om han verkligen sitter med någonting på handen eller inte och varje situation som du ger dig in i mot honom kan bli en dyrbar upplevelse. Att utmana denna spelartyp sluta ofta på dessa sätt: 1. Du vinner mycket. 2. Du förlorar mycket och riskerar att bli på dåligt humör och spela bort ännu mer pengar. Om du har problem med denna spelartyp (vilket man oftast har ) så kan du alltid sätta dig till höger honom, spela tight, och check-raisa hela bordet för att straffa honom och övrig spelare som spelar oförsiktigt.

Tight Passive – Spelar bara de starkaste händerna men saknar ofta de kunskaper som krävs för att maximera förtjänst och bli bli farlig vid pokerbordet. Förutsägbar.

Tight Agressive – Denna spelartyp har goda kunskaper om oddsberäkning och vet vilka händer som lämpar sig för olika situationer. Har förstått att check-raising kan vara ett smart alternativ på turn-kortet för att få se riverkortet till “halva” kostnaden om han har en “drawing hand” och där oddsen är de rätta o.s.v. Kort och gott den spelartyp som oftast besitter de bästa kunskaperna i Texas Hold’em och som föroppingsvis motsvarar den spelartyp som du själv strävar efter att bli.

Hur ser man då vilket tillstånd som råder vid ett spelbord?

Enklast är att sitta med en stund utan att spela, tills man fått lite inblick i hur situationen är vid spelbordet. Att följa just dessa regler ordagrannt är fel! Med erfarenhet så känner du själv hur spelet är kring bordet.

Men ändå. Lite text:

Om 5 eller fler av spelarna ser floppen i varje omgång vid ett 10-manna-bord och potten blir väldigt hög kan man ofta dra slutsatsen att spelet är loose agressive.
Om 5 eller fler av spelarna ser floppen i varje omgång vid ett 10-manna-bord och potten är väldigt låg trots detta, kan man ofta dra slutsatsen att spelet är loose passive.
Om 4 eller färre, troligtvis färre, av spelarna ser floppen i varje runda vid ett 10-manna-bord, och det inte är mycket satsningar eller höjningar, kan man dra slutsatsen att spelet vid bordet är tight passive.
Om 4 eller färre av spelarna ser floppen i varje omgång vid ett 10-manna-bord och om det satsas och höjs mycket under satsningsrundorna kan man dra slutsatsen att spelet vid bordet är tight agressive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *