Vad spelar din position vid pokerbordet för roll egentligen?

Möjligheten att spela dina starthänder i Texas Hold’em varierar beroende på vilken plats som du har vid pokerbordet. Den spelare som är först ut att agera i en satsningsrunda måste välja starthänder mer noggrant, eftersom möjligheten är stor att det finns någon annan spelare som sitter med en bättre starthand än honom själv. Spelaren i tidig position vet inte heller om det kommer att ske några höjningar, ja han vet överhuvudtaget inte ens hur många av de andra spelarna som kommer att gå med i satsningsrundan. Ett visst antal spelare i potten är bra för en viss typ av starthänder – och ett annat antal spelare är bra för andra sorters starthänder. En “plötslig” höjning som driver ut spelare kan t.ex förändra prognosen för förtjänst för den spelare som valde att ur tidig position spela en hand som bättre skulle lämpat sig för en multiway pot – en pott där många spelare satsar pengar.Vilka händer som är bra vid multiway pots, och det motsatta, kommer du att få klarhet i efter att du läst igenom oddsberäkningskapitlen.

En höjning i en satsningsrunda kan förändra oddsen för en viss hand så att dessa blir sämre och som i sin tur gör att handen inte blir värd att spela – bl.a därför är det bättre att sitta i sen position och observera spelet.

Olika positionering vid pokerbordet innebär alltså olika mycket information. Dealern, som alltid agerar sist förutom i första satsningsrundan, får alltså en bättre chans än de andra spelarna att fatta riktiga beslut.

Ett sätt för en spelare i tidig position att förbättra sina chanser är genom att sätta snävare gränser för spelbara händer än den spelare som befinner sig i sen position.

En spelare i sen position kan ofta gå med i satsningsrundan med en lite sämre hand om ingen höjning har skett, eftersom han kan dra sig ur i tid i nästa satsningsrunda om floppen inte gett honom någonting.

Positionen till andra typer av spelare spelar också en stor roll!
Några exempel på vad positionering till andra typer av spelare kan innebära för spelet som sådant ur en viss position:

* Om en väldigt agressiv spelare sitter till höger om dig höjer och går med i satsningsrundan så ser du det alltid i tid och du har då chansen att folda din mediokra hand och vänta på en bättre. Din position vid bordet har gynnat dig.

* En väldigt agressiv spelare till vänster om dig kan förstör dina planer med att spela ex. två låga suited connectors genom att höja så att många spelare foldar och därmed ger din hand värdelösa implied odds (mer om odds senare). Du vill ha så många spelare som möjligt i potten för att spela låga suited connectors eller låga par! Din position vid bordet har missgynnat dig.

* Om en spelare sitter mitt emot dig vid pokerbordet innebär det att du agerar efter honom lika ofta gånger som du agerar före honom. Intressanta fakta.

* Om du spelar no-limit så är det bra att ha spelaren med mest pokermarker till höger om dig. Detta för att han kan tvinga dig till en all-in som kan sluka alla dina pengar medan en förlust för honom inte betyder så mycket. Det är m.a.o bra att kunna dra sig ur i tid – som alltid.

* Vid no-limit-spel så är det givetvis extra trevligt om alla de allra största spelarna sitter omedelbart till höger om dig av samma orsak som tidigare nämnts.

Betydelsen av position vid pokerbordet är något som många spelare struntar i – ofta för att de inte tycker att det verkar vara det mest viktiga. Det viktiga för vinnande spel är dock att spela i princip felfritt och för att göra det så gäller det givetvis också att väga in alla faktorer. Position är m.a.o viktigt!

Nu kanske du är redo för några starthänder ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *