Din bankrulle, bankroll, spelkapital, kärt barn har många namn, är den summa pengar du satt åt sidan till att spela poker med. Vissa spelare kan enkelt ladda med nya pengar medans andra inte har lika lätt att fylla på bankrullen om pengarna skulle gå förlorade. Om du tillhör den senare kategorin är det extremt viktigt att du inte spelar på nivåer som överstiger din bankrulle.

En mycket viktig sak du bör lägga på minnet är att innan du är en vinnare i längden har det ingen betydelse hur stor din bankrulle är. Det enda som är av betydelse är hur mycket du har råd att förlora. Tänk på det när du läser det jag skriver här nedan där jag antar att du är en vinnande pokerspelare.

Den första regeln är att inte blanda ihop “bankroll” med “inköp”. Ett inköp är en insats till en turnering eller det du tar med dig till bordet när du skall spela. Inte summan du har bestämt skall vara ditt spelkapital. Ett exempel, du har en bankrulle på $10000 för att spela 15/30-limit holdem. Isåfall borde du ta med dig mellan $500 och $1000 till bordet. Jag har sett råd om att du måste ha en bankrulle på allt från 200 gånger big bet upp till 300 gånger big bet ($1200 vid 2/4).

Rekommenderad Bankrulle
Min rekommendation, speciellt vid texas holdem, är att starta med 300 gånger big bet. Jag spelar bättre när jag har den säkerheten vid svängningarna som råkar ut för ibland. Naturligtvis har jag spelat på olika nivåer med mycket mindre i bankrulle än 300 gånger big bet och ibland har mitt spel skadats av det.

Det här handlar mycket om psykologi men det finns också en vettig förklaring. 50 gånger big bet är en helt vanlig svängning, även för erfarna pokerspelare, och egentligen inget att bry sig om så länge du spelar korrekt och bra poker. Men, om du börjar med 100 gånger big bet och snabbt förlorar 50 big bets, då har du förlorat 50% av din bankrulle. Hade du startat med rekommenderade 300 big bets och förlorat 50, hade du bara förlorat runt 17% av din bankrulle och inte kännt en sådan stor press på dig.

Är du en van Omaha hi/lo spelare kan du börja med en 200 gånger big bet som bankrulle. Detta på grund av att Omaha hi/lo är ett mycket mera matematiskt spel än holdem, med andra ord råkar du inte ut för kortare svängningar lika ofta som i holdem.

På grund av just dessa svängningar i holdem hamnar också vana pokerspelare i en svacka på ett par hundra big bet. När detta händer känns det extra bra att ha de där 100 big bets extra så att du inte behöver kliva ner en nivå innan korten vänder och du får vind i seglen igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *